Kuvaus

Suomen ensimmäisen teollisen kenkätehtaan historiaa

Walleniuksen Wapriikin uniikissa tehdasmiljöössä pääsee sukeltamaan myös Korkeakosken kenkätehtaan, nykyisen Walleniuksen Wapriikin historiaan. Historiasta kertova pysyväisnäyttely käsittelee Suomen ensimmäisen teollisen kenkätehtaan historian vaiheita aina nykypäivään asti. Juupajoella sijaitseva entinen Korkeakosken kenkätehdas ja viehättävä tehdasyhdyskunta kuuluu valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen joukkoon. Esillä on myös tehtaan perustajan Erward Walleniuksen henkilöhistoriaa.

Lähes 130 vuotta sitten Edward Wallenius perusti Korkeakoskelle ensin nahkatehtaan vuonna 1894 ja muutaman vuoden kuluttua vuonna 1898 Suomen ensimmäisen koneellisen kenkätehtaan. Tehdasta kutsuttiin myös “suutarien yliopistoksi”, sillä siellä saivat oppinsa monet kenkäalan vaikuttajat. Vuonna 1926 tehdas siirtyi Emil Aaltosen perustaman Aaltosen kenkätehtaan omistukseen 60 vuoden ajaksi. 

Näyttelyssä nähdään myös museoesineitä, tehtaan vanhoja koneita, kuten korkojen kiillotuskone, kenkien ompelukoneita, nahan leikkauspöytiä ja muita vanhoja kenkien valmistuslaitteita.

Vierailu Walleniuksen Wapriikissa on jo itsessään historiallinen kokemus, sillä historia näkyy kaikissa sisätiloissa ja arkkitehtuurissa. Tiloissa voi nähdä esimerkiksi tehtaan alkuperäiset suuret holvikaariset moniruutuiset ikkunat, paineilmaputket, vanhan ajan pistorasiat sulaketauluineen ja pilariportaikot.

Näyttelyyn vapaa pääsy.

Opastetut kierrokset

Järjestämme ryhmille tilauksesta opastettuja kierroksia, jolloin tutustutaan tehdasrakennukseen ja historiaan. Kierroksella vieraillaan mm. entisessä tehtaan johtajan huoneessa, puhelinkeskuksessa ja tehdassaleissa.

Opastetut kierrokset tilattavissa etukäteen p.0405153362/info@walleniuksenwapriikki.fi/Yhteydenottolomake

Lue lisää historiasta

Ajankohtaista

Ota yhteyttä!

Seuraa

Tilaa uutiskirje