Kuvaus

Jaana Tuomisto

Vedenpaisumuksen jälkeen

Galleria WW, Walleniuksen Wapriikki

Walleniuksenkatu 2, Juupajoki

20.7.-14.8.2022

Aaltosen ateljee

Työskentelyni lähtökohtana ovat ympäristöön ja luontoon liittyvät olemisen ja läsnäolon teemat. Vedenpaisumuksen jälkeen -näyttely käsittelee maiseman hidasta muuttumista. Se peilaa nykyisen maailman arvoja ja ilmiöitä suhteessa ihmisen tapaan olla maailmassa ja arvottaa ympäristöään.

Maisemaa katsotaan aina tietystä paikasta, pieninä palasina. Katseella rajattu ja kohdattu maisema siirtyy mielentilan suodattamana paperille, matkalla karsiutuu kaikki epäoleellinen. Maiseman kohtaaminen muokkaa omaa identiteettiä kokemuksen ja paikan tunnelman kautta. Vedenpaisumuksen jälkeen näyttelyn maisemalliset teokset ovat osa henkilökohtaista mielentilaani pandemian alussa. Yhtäkkinen muutos, tyhjyys, hiljaisuus ja epätietoisuus olivat kokemusten ja muistojen heijastumia juurikin siinä hetkessä.

Utuinen arvoituksellinen maisema saa mielikuvituksen liikkeelle. Edessä voi olla upottava unelmien pilvilinna tai arvaamaton, ahdistava ja mystinen epätietoisuus muuttuvasta maailmasta. Katsooko kuvasta takaisin taidehistorian traditiosta kumpuava romanttinen maisemamaalaus vai luonnonkatastrofin jälkeinen tyhjyys tai päättymätön kiehtova uusi avaruus.

Esillä myös Kanssakulkijat – sarjaa useilla grafiikan tekniikoilla. Olen työstänyt Kanssakulkijoita pitkään, kiinnostus ihmiseen tuntuu olevan ehtymätön. Mukana on pääosin monotypia- ja puupiirrostekniikalla toteutettuja vedoksia, jotka ponnistavat sommittelultaan muotokuvan traditiosta. En kuitenkaan pyri esittämään ihmistä tunnistettavana henkilönä vaan haluan kuvata ihmisyyttä eleettömyyden ja tyyneyden kautta, kuin ulkopuolisena maailman tarkkailijana. Tilan, maiseman ja ihmisen välille syntyy luonteva dialogi, joka haastaa pohtimaan läsnäoloa, ihmisyyttä ja elämän kunnioittamista. Niin maisema katsoo takaisin kuin ihminen on.

Näyttelyn teokset ovat öljyväripuupiirroksia, jotka koostuvat useammasta kaiverretusta laatasta. Leikin laatoilla ja sommittelen kuvia yhdistellen eri aikoina kaiverrettuja laattoja. Minua ei niinkään kiinnosta grafiikan sarjallisuus vaan keskityn enemmänkin yksittäisvedosten ”rakenteluun” erilaisia laattoja yhdistämällä. Teokset on vedostettu japaninpaperille prässillä ja käsin, luulusikalla sekä barenilla hiertäen. Kehystämättömät vedokset ovat tärkkelysliisterillä puukuitulevylle liimattuja yksittäisvedoksia. Tämä pohjustustekniikka jättää kerroksellisuudesta ja ohuista värikerroksista syntyvän herkän, utuisen maalauksellisen vedostusjäljen esteettömästi aistittavaksi, ilman eristävää lasikehystä.

Katso kaikki näyttelyt

Ajankohtaista

Ota yhteyttä!

Seuraa

Tilaa uutiskirje