Kuvaus

Katri Kempas 

Yhteen liimattua

19.7.-13.8.2023
Keskigalleria
Galleria WW, Walleniuksen Wapriikki
Walleniuksekatu 2, Juupajoki

Jatkan ihmisyyden säröjen tutkimista. Työskentelen sekä maalauksen että installaatiotaiteen parissa. Installaationi Vaikka minä tekisin vuoteeni tuonelaan (2018) saa Walleniuksen Wapriikissa uuden muodon. Käytin vuonna 2018 tässä installaatiossa multaa, betonia ja kullanväristä ompelulankaa. Minua kiehtoo yhdistää installaatioissa jollakin tavalla vastakkaisia materiaaleja.

Jatkan teoksissani myös lapsuuteni kadonneen runokirjan tarinaa maalauksin isoäidistäni, äitini äidistä. Kadonneessa runokirjassa muistan runon isoäidistäni, mutta en muista enää kuin kaksi ensimmäistä riviä. Minua kiinnostaa se, miten voimme kokea edelleen esivanhempiemme kokemuksia, vaikka asiat ja tarinat olisivat jo unohdettu. Kenties emme ole ikinä itse edes niitä kuulleet. Minua kiinnostaa tutkia isoäitini kohdalla erityisesti sitä, mitä on ollut pestä ruumiita sodassa. Tähän pääsen sisälle esimerkiksi aiheista kirjoitettujen lehtiartikkeleiden kautta.

Tutkin maalauksissa myös suruani tuonilmaisiin lähteneestä äidistäni, lasteni isoäidistä. Työskentelyprosessissa hyödynnän myös karjalaisen itkuvirsiperinteen tekstejä. Itkuvirsiperinteessä minua kiehtoo erilaisten siirtymävaiheiden kollektiiviseksi saattaminen. Olemme omine kärsimyksinemme lopulta samanlaisia, yhtä.

Säröjen tutkimisessa haluan kohdistaa teosten näkökulman myös ihmisen säröjen kauneuteen. Japanilaisessa kintsugi-perinteessä juuri virhe voi olla se kaunein kohta. Mietin teoksissa voiko sukupolvien säröjä vielä liimata jollakin tavalla yhteen, vaikka en voi enää kuulla tarinoita henkilöiltä itseltään.

Katso kaikki näyttelyt

Ajankohtaista

Ota yhteyttä!

  • Walleniuksenkatu 2, Korkeakoski, Juupajoki

  • Taidenäyttelyt ja Tee- ja kahvihuone Singer avoinna:

    18.5.-18.6. ti-su klo 11-18

    19.6.-13.8. joka päivä klo 11-18

    14.8.-10.9. ti-su klo 11-18

    Avoinna myös jouluaikaan.

Seuraa

Tilaa uutiskirje