Kuvaus

Ritva Larsson

Laitakaupungin laulu -maalauksia kaduilta

16.8.-8.10.2023
Kulmagalleria
Galleria WW, Walleniuksen Wapriikki
Walleniuksekatu 2, Juupajoki

Larsson tuo maalauksissaan esiin erityisesti ihmiskohtaloita, jotka mielellämme siivoamme ajatuksistamme ja tietoisuudestamme sivummalle, unohtamatta tavalliseen elämään kuuluvaa iloa ja arkea. Galleriaan tuotuna arkista ihmistä tai marginaaliin joutunutta on pakko katsoa, joudumme kohtaamaan sen mitä emme ehkä haluaisi nähdä tai ajatella. Edessämme on toinen ihminen toiveineen, iloineen ja suruineen seinälle nostettuna, jokainen yhdenmaalauksen arvoisena.

Kadun elämään piirtyy hyvinvointimme polarisoituminen. Kadunkulmissa kerjäävät kiertävät EU-kansalaiset paremman toivossa, päihdepulmainen viettää aikaansa pysäkillä päihtyneenä, asunnottomalla ei edes ole muuta paikkaa. Kontrollin edustajat hoitavat samanaikaisesti työtään. Ihmiset kulkevat toistensa ohi, elämä etenee eri tasoissa kohtaamatta. Teosten toteutustapa on traditionaalinen, hyvin klassisia perinteitä noudattava maalaus kaksiulotteiselle pinnalle. Jännite virittyy perinteisen tekniikan ja modernin aihemaailman kohdatessa, jolloin ”sosiaalinen” ja ”realismi” tapaavat toisensa.

Ritva Larsson

Ritva Larsson on 1965 syntynyt helsinkiläistynyt taidemaalari, joka on valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 2009 Lahden taideinstituutista. Aiemmalta koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden maisteri, sosiologi Tampereen yliopistosta. Tällä taustayhdistelmällä on melko luontevaa päätyä tutkimaan ”sosiaalista” myös taiteen keinoin. Kadun tematiikka on pitkään ollut yksi Larssonin taiteellisen työskentelyn peruselementeistä, osaltaan se on hänelle läheinen myös toisessa ammatissaan, sosiaalityöntekijän ominaisuudessa. Molemmista viitekehyksestä on helppo nähdä myös syrjäytetty ihminen kuvaamisen arvoisena olentona.

Katso kaikki näyttelyt

Ajankohtaista

Ota yhteyttä!

Seuraa

Tilaa uutiskirje