Kuvaus

Taiteen kautta herättelyä maaseudun hyvinvointiin ja tulevaisuuteen

Walleniuksen Wapriikki, Walleniuksenkatu 2, Juupajoki

21.7.-12.9.2021

Aulagalleria

Eläimet saavat etusijan keskisuomalaisten taiteilijoiden Riikka Helmisen ja Päivi Latvalan taiteessa. Helminen tekee uniikkeja teoksia eläimistä hitsaten kierrätysmetallia veistoksiksi. Latvala on puolestaan taidemaalari ja lehmien sekä Suomalaisen maaseudun puolustamisen asialla. Naiset ovat pitäneet näyttelyitä aikaisemminkin yhdessä ja Walleniuksen Wapriikin upea tehdasmiljöö houkutteli tuomaan eläimet taas yhteen.

Riikka Helminen (-66 ) taidenimeltään Kipinätaide, on koko ikänsä harrastanut kädentaitoja; lapsena piirtäminen ja käsityöt olivat tärkeitä, myöhemmin mukaan tuli muun muassa grafiikka, akvarelli- ja öljyvärimaalaus sekä kankaankudonta ja kanaverkkotyöt.
Riikka Helminen on kouluttautunut artesaaniksi Petäjäveden käsi- ja taideteollisesta ja sittemmin taidekäsityöläiseksi. Metallin lähes rajattomat mahdollisuudet veivät hänet mukanaan.

Luonto ja eläimet ovat aina olleet lähellä Helmisen sydäntä – niinpä keskityttyään metallitaiteeseen eläinveistokset tulivat kuin luonnostaan. Nykyään hän hitsaakin lähes ainoastaan eläinaiheisia teoksia. Suurin osaHelmisen teoksista on lemmikkieläimiä tai kotimaisia maatilan ja metsän asukkeja, mutta tilauksesta joukossa on myös muutama leijona. Hän tekee sekä omia taideteoksia, että tilaustöitä asiakkaan pyynnöstä.

Päivi Latvala (-66) keskittyy taiteessaan lehmiin. Eläinmaalauksillaan Latvala haluaa tuoda nykyaikaisen maaseudun taiteen ystävien lähelle. Suomalaisen maaseudun tulevaisuus on Latvalalle intohimon asia: elämänmakuisilla, raikkailla ja tunnelmallisilla maalauksillaan hän haluaa herättää ihmisissä aitoja tunteita maaseutua kohtaan. Tietoisuuden kasvattaminen ja positiivisten tunteiden liittäminen maaseutuun ovatkin
Latvalalle eräs tärkeimmistä syistä maalata ja saada siten äänensä kuuluviin. Hän kuvailee itseään yhden naisen maaseutuliikkeeksi, joka taistelee suomalaisten maanviljelijöiden ja karjankasvattajien aseman puolesta tekemällä maaseudusta ihmisille läheisen ja tärkeän taiteen kautta.

Latvalan rakastetut lehmämaalaukset ovat moderneja ja romanttisrealistisia. Taitavasti maalatut ilmeet miettiväisistä märehtijöistä tai niiden ilkikurisista virnistyksistä ovat Latvalan maalauksien tunnistettavimmat piirteet. Samalla työt tuovat kunniaa eläimille, jotka sitä eivät muuten saa. Hän on huomannut, kuinka modernit eläinmaalaukset saavat ihmisissä aikaan iloa ja ne herättävät muistot eloon.
Hänen töitään on hankittu useisiin suomalaisiin ja kansainvälisiin maatalousalan yrityksiin sekä koti- ja ulkolaisiin taidekokoelmiin.

Katso kaikki näyttelyt

Ajankohtaista

Ota yhteyttä!

Seuraa

Tilaa uutiskirje