Kuvaus

Urho Piittalan valokuvanäyttely

1930-luvun kasvot

Näyttelyn toteutus Mirva Vuori

21.6.-16.7.2023
Keskigalleria
Galleria WW, Walleniuksen Wapriikki
Walleniuksekatu 2, Juupajoki

Valokuvanäyttely koostuu juupajokelaisen Urho Piittalan (1905-1990) 1930-luvulla ottamista kuvista. Urhon tytär Raija Vuori löysi lasinegatiivilaatikoita isänsä kuoleman jälkeen perintömökin ullakolta purujen seasta. Raijan tytär Mirva Vuori ja hänen aviomiehensä Juhani Kyyrö ottivat laatikot talteen. Juhani alkoi skannata ja työstää kuvia Photoshopin avulla. Projekti on vienyt vuosia, ja Raija kuoli vuonna 2020, eikä ehtinyt nähdä kaikkia kuvia, mitä lasinegatiiveista tuli esiin. Kuvia on julkaistu Juupajoen facebook-ryhmässä, ja ne ovat herättäneet paljon huomiota. Kuvien henkilöitä on jonkin verran tunnistettu. Eräs juupajokelainen näki ensimmäisen kerran sodassa kuolleen sukulaisensa siviiliasussa. Yli 90-vuotias juupajokelaismies sai nähdä ja tunnistaa oman vauvakuvansa. Lasinegatiiveja löytyi lähes 200 kpl, ja kaikki on nyt skannattu ja käsitelty digikuviksi.

Kuvista on toivottu valokuvanäyttelyä ja nyt tähän on vastattu: Finnfoton myöntämä apuraha mahdollisti sen, että valokuvanäyttely 1930-luvun kasvot toteutetaan Walleniuksen Wapriikin näyttelytiloissa Juupajoen Korkeakoskella, jossa aiemmin sijaitsi Aaltosen kenkätehdas, Urho Piittalan työpaikka. Hän oli harrastelijakuvaaja ja kuvien perusteella erittäin kysytty potrettikuvaaja, mutta valokuvaaminen loppui dramaattisesti, kun kamera ja kuvien kehittämiseen tarvittavat välineet tuhoutuivat tulipalossa. Neljävuotiaan Raija-tyttären hän sai pelastettua palavasta talosta. Raija on kertonut, että hän oli monesti mukana, kun isä kehitti itse kuvia. Kuvissa esiintyy paljon juupajokelaisia asukkaita, mutta tunnistettavasti myös Piittalan väkeä Juupajoelta ja Urhon vaimon Hilja Piittalan (o.s. Mäkelä) suvusta Virroilla.

Juhani Kyyrö on käyttänyt paljon aikaa lasinegatiivien skannaamiseen, puhdistamiseen ja kuvankäsittelyyn. Kuvat ovat henkilökuvia yksin, kaksin, työporukassa ja isoissa tilaisuuksissa. Urho on monessa kuvassa myös itse ja näyttäisi siltä, että hänellä on ollut kaukolaukaisin kädessään. Henkilökuvat ovat poseerauksia ulkona tai rappusilla, ja perhekuvissa mukana ovat myös lemmikkieläimet. Ylle on puettu parhaimmat vaatteet ja jalkineet. Valokuvat tuovat myös näkyviin paikallista historiaa. Siksi näyttely järjestetään nimenomaan entisen kenkätehtaan tiloissa, joka oli Urhon pitkäaikainen työpaikka.

Lue tästä Oriveden Sanomien kirjoitus näyttelystä

Ajankohtaista

Ota yhteyttä!

Seuraa

Tilaa uutiskirje