Kuvaus

Aivi Gallén

Maalaten Matkalla Maailmalla

18.5.-18.6.2023
ti-su klo 11-18
Päägalleria & Aulagalleria
Galleria WW, Walleniuksen Wapriikki
Walleniuksekatu 2, Juupajoki

Aivi Gallénin näyttely tuo Walleniuksen Wapriikkiin ennennäkemättömän teoskokonaisuuden kuuluisan taiteilijasuvun taiteilijan elämän varrelta

Aivi Gallénin ensimmäinen oma näyttely tarjoaa ainutkertaisen noin sadan taulun kokonaisuuden. Uniikit teokset ovat esillä kuukauden ajan Galleria WW:ssä Walleniuksen Wapriikissa Juupajoella. Retrospektiivinen näyttely Maalaten Matkalla Maailmalla on esillä 18.5.-18.6.2023.

Toukokuun 18. päivä Walleniuksen Wapriikissa avautuvassa näyttelyssä nähdään taiteilija Aivi Gallénin teoksia hänen elämänsä varrelta.

Gallén on koonnut merkittävään näyttelyyn laajan esittelyn teosten synnystä ja tarinoista niiden taustalla. Päämaalauspaikkoja ovat Lappi, Ahvenanmaan saaristo ja eteläinen Kökarin saaristo, Claude Monet’n Puutarha ja Lummelampi Givernyssä Normandiassa, Ruovesi ja Provencen eri seudut. Esillä on muun muassa legendaarinen Leif ja musiikkipuu -teos, Leif Segerstamin muotokuva viisisakaraisella musiikkipuu-metaforalla.

Ensimmäinen oma näyttely ja samalla muistonäyttely

Näyttely nostaa esiin arvostetun ja tuotteliaan taiteilijan elämäntyön. Gallénin mukaan näyttely on ensimmäinen näyttely ja samalla muistonäyttely.

“Nyt maalauksiani on noin kuusisataa, lisänä akvarellit ja pastellit. Koska koulutukseni on alun perin ollut sisustusarkkitehti ja teollinen muotoilija, museonjohtaja, tutkija, kirjoittaja ja perheenäiti, nykyiseen tilanteeseeni on ollut vaikeata keksiä, mitä nimikettä voisi maalarin ammatista käyttää. Sopivin lienee pleinairisti eli ulkoilmamaalari, ja yleistäen maalari tai kuvantekijä”, ammentaa Aivi Gallén.

Gallénin mukaan aikaisemmin ei ole ollut aikaa näyttelytoiminnalle, sillä hän on muun muassa toiminut erämaa-ateljee Kalelan museonjohtajana Ruovedellä 40 vuoden ajan ja kuratoinut paljon.

“Kävimme tutustumassa Aivi Galléniin ja hänen ateljeehensa Helsingissä. Tapaaminen oli elämys ja aloimme yhdessä suunnittelemaan ainutlaatuista näyttelyä. Kalelan läheisyys Ruovedellä varmasti vaikutti myös molemminpuoliseen innostukseemme. On etuoikeus tuoda esiin näin merkittävä ja harvinainen näyttelykokonaisuus aivan hänen kesäpaikkansa läheisyydessä”, kertovat Walleniuksen Wapriikin toimitusjohtaja Hannele Eerola-Jämsén ja luova johtaja Jasmin Jämsén.

Ennen kaikkea maalariksi, mutta myös hopeasepäksi ja keraamikoksi itseään tituleeraava Gallén on käynyt Ateneumin ja valmistunut taideteolliselta puolelta sisustusarkkitehdiksi. Lukemattoman määrän erilaisia taidekursseja käynyt ja öljy-, akryyli- ja pastellitekniikoilla työskennellyt Gallén on myös luonut korutaidetta ja grafiikkaa.

“Kun noin 45 vuotta sitten aloin ajatella sukuni geenien innoittamana, että ehkä voisin joskus kokeilla myös tuota pellavakankaalle tuotettavaa kuvantekoa öljyväreillä. Menin ensimmäisille kuvantekokursseille, kun HTS (Helsingin Taiteilijaseura) järjesti sellaiset Helsingissä. Minulla oli mahdollisuus osallistua eri puolilla Eurooppaa järjestettyihin maalauskursseihin. Olin tuottelias noina päivinä. Kukaan ei erityisemmin mitään opettanut tai neuvonut. Työ vain lähti sujumaan. Kutsun tätä ominaisuutta geeniperimäksi, koska kuuluin sukuni kuvantekijöihin jo neljännessä polvessa”, Aivi Gallén valistaa.

Taidehistorioitsija suvun perinnön vaalijana

Kuuluisaan taiteilijasukuun kuuluva Gallén on saavuttanut huipun myös taidehistorioitsijana. Hän on syventynyt perinpohjaisesti isoisänsä Akseli Gallen-Kallelan elämäntyöhön ja tuotantoon.

“Isoisäni äiti Mathilda Wahlroos oli ensimmäinen maalarin urasta haaveillut henkilö suvussa. Geeni kasvoi seuraavassa sukupolvessa voimakkaaksi eräälle hänen pojistaan. Kaikki tarvittavat ominaisuudet keskittyivät nyt yhteen yksilöön. Oli halu, oli tahto, oli kyky ja tarmokkuus toteuttaa alansa vaatimukset vertaansa vailla. Tämä maineikkaaksi kuvataiteilijaksi sittemmin edistynyt mies oli isoisäni. Olen hänen elämätyöhönsä myöhemmin syventynyt perinpohjaisesti tutkimalla, kirjoittamalla, kuvaamalla ja arkistoimalla hänen tuotantoaan ”, kertoo Aivi Gallén.

Aivi Gallén tavattavissa Galleria WW:ssä

Aivi Gallén on tavattavissa näyttelyn ripustuspäivänä 17.5. ja avajaispäivänä 18.5. klo 11-18 sekä muina myöhemmin ilmoitettavina ajankohtina Galleria WW:ssä Walleniuksen Wapriikissa.

Median edustajia pyydämme sopimaan haastatteluajan etukäteen: 040 515 3362, info@walleniuksenwapriikki.fi

Viereisessä myymälässä on saatavilla näyttelyn oheistuotteita, kuten kortteja Aivi Gallénin teoksista.

Myyntinäyttely. Vapaa pääsy.

Avajaiset 18.5. klo 16
Avoin tapahtuma. Lämpimästi tervetuloa!

Aivi Gallén – Maalaten Matkalla Maailmalla 18.5.-18.6.2023 ti-su klo 11-18

Lisätiedot:

Hannele Eerola-Jämsén
Toimitusjohtaja
040 515 3362

Jasmin Jämsén
Luova johtaja
040 753 0126

info@walleniuksenwapriikki.fi
Walleniuksenkatu 2
Korkeakoski, Juupajoki

Mediamateriaalit
Lue tästä Helsingin Sanomien kirjoitus näyttelystä

Aivi Gallén

Painting While Traveling In The World

18.5.-18.6.2023
Open from 18 May to 18 June, 2023
Tuesday-Sunday 11 am to 6 pm
Gallery WW, Walleniuksen Wapriikki
Walleniuksekatu 2, Juupajoki

The exhibition “Painting While Traveling In The World” presents a unique compilation of almost hundred works in the first career retrospective of the painter Aivi Gallén, herself a member of the famous Gallen-Kallela family of artists. The exhibition and Café at Gallery WW of Walleniuksen Wapriikki are open May 18th-June 18th, 2023, Tuesday-Sunday 11 AM-6 PM.

Please step in to enjoy at Gallery WW in Juupajoki, Finland, less than an hour from the city of Tampere.

The painter Aivi Gallén oeuvre consists of close to 600 oil paintings in addition to aquarelles and pastels. “Having originally the training of an interior decorator and industrial designer, then museum director, researcher, writer and a mother, it is difficult to decipher what name to give to my artistic pursuits today. The most convenient one might be a plain air painter and more generally an illustrator”, she says.

Apart from painting, Aivi Gallén has been spearheading the Wilderness Atelier Kalela in Ruovesi for the past forty years as its tireless Museum Director, spending much of her time on the other side of the art exhibition function, namely as a curator and an art historian. Before now, according to Gallén, there never was enough time to organize her own.

“We got to know Aivi Gallén and her atelier in Helsinki. It was a moving experience and together we set out to plan a very special exhibition. The proximity of Kalela in Ruovesi to Walleniuksen Wapriikki in Juupajoki was also an inspiration. It is a privilege to bring forward such a significant and unusual exhibition right in the neighborhood of her summer home and studio”, says Managing Director at Walleniuksen Wapriikki Hannele Eerola-Jämsén and the Creative Director Jasmin Jämsén.

You are invited to meet Aivi Gallén on the day her paintings are being mounted on June 17th and of course on the opening day of the exhibition, June 18th, between 11 AM-6 PM. There will be further occasions to meet the artist at Walleniuksen Wapriikki, dates and times will be announced closer to the event.

For the media: please contact the museum for more information or interviews at: +358-40-5153362, info@walleniuksenwapriiki.fi.

Sales exhibition. Free entrance.

Aivi Gallén – Painting While Traveling In The World 18.5.-18.6.2023 Tuesday-Sunday 11 am to 6 pm.

Opening 18.5. 4 pm. You are warmly welcome!

Further information:

Hannele Eerola-Jämsén
Managing Director
040 515 3362

Jasmin Jämsén
Creative Director
040 753 0126

info@walleniuksenwapriikki.fi
Walleniuksenkatu 2
Korkeakoski, Juupajoki

Kato kaikki näyttelyt

Ajankohtaista

Ota yhteyttä!

Seuraa

Tilaa uutiskirje