Kuvaus

Last Breath Ketonen

Tommi Ketonen

Lasista syntynyt

22.5.-16.6.2024
Päägalleria
Galleria WW, Walleniuksen Wapriikki
Walleniuksenkatu 2, Juupajoki

Näyttelyssä on tarjolla monipuolinen kokoelma valaistuja ja värikylläisiä lasiveistoksia, joissa nähdään taiteilijan taidokasta ja yksilöllistä lasin työstöä ja käsittelyä. Painoltaan huomattavan massiivisissa veistoksissa Ketonen yhdistää abstraktia ja konkretiaa. Haastavalla graal-tekniikalla tehtyjen veistosten sisällä esiintyy usein naiskasvoja. Teokset heijastavat laajaa kirjoa ihmisen sisäistä maailmaa, unelmia ja elämän moninaisuutta. Nähtävillä on myös tatuointikulttuurista vaikutteita hakevia teoksia sekä moniulotteisia luontoaiheita.

Lasista syntyneet veistokset herättävät tunteita ja ajatuksia. Ne välittävät syvällisiä viestejä ja tarjoavat tilaa henkilökohtaiselle heijastelulle. Lasin kerroksellisuus, värit, muodot ja pinnan tekstuurit luovat ainutlaatuisia visuaalisia elämyksiä.

Tommi Ketonen

Helsinkiläinen lasitaiteilija Tommi Ketonen (s.1970) on erikoistunut uniikkeihin graal-tekniikalla tehtyihin massiivisiin lasiveistoksiin. Värikylläiset, usein naiskasvoja sisälleen kätkevät veistokset ovat muodoiltaan orgaanisia ja omintakeiselta tyyliltään tunnistettavia.

Ketonen suunnittelee ja tekee veistosten kaikki työvaiheet itse. Häntä kiehtoo sulan lasimassan ja värien rohkea käsittely. Kellosepän ammatitaito ja kultasepän taidot näyttäytyvät tiettynä tinkimättömyytenä ja tarkkuutena lasitaiteen tekemisessä. Tatuointiartistin tausta puolestaan tuo eräänlaista ennakkoluulottomuutta värien käyttöön ja sulan lasimassa käsittelyyn sekä kuva-aiheiden visuaalisuuteen. Tältä taustalta vuonna 2009 lasin pariin astuneen ja luomisvimmaansa lasiveistoksiin kanavoivan Ketosen moniulotteisina välittyvissä töissä saattaa syntyä pop-taiteeseen ja eri aikakausiin viittaavia mielleyhtymiä.

Ketosen tapa tehdä taidetta keskittyy ensisijaisesti siihen, mikä häntä itseään viehättää ja mikä herättää oman huomion ilman varsinaisia esikuvia. Lasin tekeminen hytissä on vapaata mutta varsin fyysistä, kun taas kuvan työstäminen aihioon on pikkutarkkaa johon uppoutua tuntikausiksi, -molemmat vaiheet omalla tavallaan kiehtovia. Yleinen nautinto lasin tekemisessä kaikkine työvaiheineen on hänelle tärkeä osa luomisprosessia.

Ketonen puhaltaa Nuutajärven historiallisessa lasikylässä Lasikomppanian hytissä.

Avajaiset

Avajaiset järjestetään 25.5. klo 16-18. Tilaisuus on kaikille avoin.

Katso kaikki näyttelyt

Ajankohtaista

Ota yhteyttä!

Seuraa

Tilaa uutiskirje