Kuvaus

Pirkanmaan Pohjoisviitta 1/2021

Monipuolinen kulttuurin ja taiteen keskus on herättänyt ainutlaatuisen tehdasmiljöön eloon. Taidenäyttelyt, tapahtumat, konsertit ja kahvila tarjoavat nautintoja autenttisessa ympäristössä.

Walleniuksen Wapriikki vie aikamatkalle lähes 130 vuoden taakse. Linnamaisen punatiilisen rakennuksen pintoihin on jätetty alkuperäinen rosoisuus ja vanhan tehtaan aito tunnelma. Tilat on sisustettu vanhoilla huonekaluilla, jotka sulautuvat ympäristöönsä kuin olisivat olleet siellä aina. Upea villiviiniköynnös kiertää rakennuksen ulkoseiniä.

Rakennuksessa toimi Edward Walleniuksen perustama nahkatehdas, sittemmin hänen käynnistämänsä Suomen ensimmäinen koneellinen kenkätehdas. Monien vaiheiden jälkeen rakennus sai uuden elämän viime kesänä, Eräjärven Eerolaa pyörittävän Hannele Eerola-Jämsénin toimesta.

Kiinteistössä on pinta-alaa 4500 neliötä, ja kaikkiaan 186 ikkunaa, joissa noin 6000 ruutua.

– Oli käsittämätön tunne, kun kiinni olleet ikkunat avattiin ja valo tulvi taas sisään tehdassaleihin, Eerola-Jämsén kertaa.

Wapriikissa toimii tilava, väljästi sisustettu Tee- ja kahvihuone Singer sekä Galleria WW. Herkkukauppa ja putiikki Lafkassa on tarjolla Wapriikin omia merkkituotteita, kuten kuohujuomia, marjahyytelöitä ja sesongin herkkuja sekä pientuottajien luomuksia. Suunnitelmissa on myös ravintolan avaaminen.

Värikäs kulttuurikesä

Kesän päänäyttely on tehtaan perustajasuvun jälkeläisten monimuotoinen taidenäyttely, johon tuovat taiteellisen maailmansa Walleniuksen suvun kuvataiteilijat, kuvanveistäjät ja muusikot.

Kesän mittaan järjestetään myös useita muita näyttelyitä, joissa on edustettuna niin valokuvataide, veistokset, installaatiot kuin maalaustaide. Suunnitteilla on myös konsertteja ja Kosken kuohua -jazzfestivaali. Syksyllä on tarkoitus järjestää jälleen viime vuonna suuren suosion saanut Lux Korkeakoski -valotapahtuma.

– Tehdasmiljöiden uudelleenkehittäminen on nykyajan ilmiö. Haluamme yhdistää maailman kulttuuritrendit Suomen teollisuushistoriaa henkivään ympäristöön, toteaa Hannele Eerola- Jämsén.

Walleniuksen Wapriikista on tullut kysytty häämiljöö. Tiloja voi erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien ohella vuokrata myös yritys- ja taiteilijakäyttöön tai etätyöskentelytiloiksi, ja Korkeakosken kenkätehtaasta Walleniuksen Wapriikiksi toiveissa on saada kiinteistöön oma leipomoyrittäjä, jolta saataisiin tuotteita myös kahvilan tarpeisiin.

Juupajoen rautatieseisake sijaitsee
vain parinsadan metrin päässä, joten Walleniuksen Wapriikkiin on helppo piipahtaa myös junalla.

Lue lehtiartikkeli

Ajankohtaista

Ota yhteyttä!

Seuraa

Tilaa uutiskirje